نحوه صحیح بلند کردن وسایل به منظور حفظ سلامت بدن در طول اسباب کشی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. همانطور که میدانید، فرایند اسباب کشی بسیار سخت و طاقت فرسا است و اگر به طور اصولی و ایمن انجام گرفته نشود میتواند خسارت های بسیاری را هم به اثاثیه و هم به سلامت شما وارد نماید. اگر خودتان قصد دارید این فرایند را انجام دهید و از خدمات شرکت های باربری استفاده نکنید، باید بسیار مراقب و هوشیار باشید.
سلامت بدن چیزی نیست که صرفاً بخاطر صرفه جویی کردن در هزینه ها نسبت به آن چشم پوشی نمود. چرا که اگر روزی سلامت بدنمان دچار مشکل بشود باید هزینه های بسیار بیشتری را برای بهبود آن خرج کنیم!! ایمن بودن هنگام اسباب کشی مستلزم وجود ترکیبی از امکانات سلامت، تجهیزات مناسب و حضور در فعالیت های فیزیکی قبل، طی و پس از جابجایی است.
با اینکه بلند کردن و جابجا نمود اثاثیه سنگین میتواند بسیار آسیب زا باشد، در ادامه به نکاتی میپردازیم که رعایت کردن آنها تا حد زیادی میتواند شما را در حفظ سلامت بدنتان یاری نماید.
مراحل بلند کردن وسایل سنگین
کمر و زانوها دو بخش از قسمت های بدن هستند که همواره وزن زیادی از بدن را تحمل میکنند. حال اگر بخواهیم وسیلهای را نیز بلند کنیم، نیرو و وزنی که به این دو بخش تحمیل میشود خیلی بیشتر میگردد. اینکه چگونه اثاثیه سنگین را بلند نمایید تا فشار کمتری به زانوها و کمر وارد شود از اهمیت بالایی برخوردار میباشد.
برای جلوگیری از مشکلات کشش عضلات حتماً پیش از بلند کردن وسایل، حتماً نرمش های کششی انجام دهید تا بدنتان آمادهی مواجهه شدن با اجسام سنگین را داشته باشد. بهتر است ورزش هایی را انجام دهید که بتوانند عضلات ناحیه کمر، شکم، ران ها و زانوها را به تحرک وا دارند.
بعد از انجام نرمش های کششی، ابتدا میزان وزن وسایل را پیش از بلند کردنشان برای خود تخمین بزنید. سپس مطمئن شوید که به خوبی بسته بندی شدهاند تا در حین جابجایی بسته بندی ها باز نشده و تعادل شما بهم نخورد.
برای بلند کردن اثاثیه سنگین ابتدا روی یک زانوی خود بنشینید و سپس جسم را برداشته و در راستای زاویه ستون فقرات از جای خود بلند شوید. در هنگام بلند کردن به سمت رو به روی خود نگاه کنید. نگاه کردن به سمت پایین و خود جسم باعث میشود فشار زیادی به ستون فقرات و گردن شما وارد شود.
تا حد ممکن جعبه بسته بندی شده را به بدن خود بچسبانید. این کار باعث میشود راحتتر بتوانید وسیله موردنظر را جابجا کنید و از تعدل بیشتری در هنگام راه رفتن برخوردار باشید. سعی کنید وزن اجسام را در هنگام بلند کردنشان در مرکز بدن خود متمرکز کنید تا بتوانید آن را آسان تر حمل نمایید. در صورتی که متوجه شدید وزن بسته بیشتر از نیرو و تحمل شماست حتما از دیگران کمک بگیرد.
رایج ترین علل کمر درد
بلند کردن وسایل سنگین حتی به طور اصولی در طول زمان باعث وارد نمودن صدمات زیاد به کمر میشود. از مهمترین دلایلی که در طی جابجایی باعث آسیب به کمر میشوند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- چرخاندن و پیچاندن کمر هنگام بلند کردن و یا نگه داشتن اشیاء سنگین یا حتی انجام برخی کارهای ساده و معمول روزانه
- بلند کردن و یا گذاشتن اشیاء در نقاط دور از دسترس، بالای سر، روی میز و به فاصله زیاد از کمر و تنه
- سطح بار از سطح زانو کمتر و یا از سطح شانه
- بلند کردن اجسام به صورت نامناسب
- حمل مکرر بار
- کار کردن در وضعیت های نامناسب و ناراحت کننده
- طولانی مدت قرار گرفتن در یک وضعیت بدنی نامناسب ایستاده یا نشسته
- سر و لیز خوردن در طول مسیر
فاکتورهای آسیب زای بلند کردن وسایل سنگین
در هنگام بلند کردن وسایل سنگین، فقط بلند کردن صحیح ملاک نیست، بلکه عواملی نیز وجود دارد که باعث سختتر شدن و آسیب به سلامت شما میشوند. پیش از آنکه اقدام به بلند کردن اثاثیهای نماید باید این عوامل را به نوعی از بین برده و یا از دسترستان دور نمایید. این عوامل شامل موراد زیر هستند:
فضاهای بسته و محدود: هرچه فضای محیط جابجایی بستهتر باشد توانایی افراد برای کار کردن در آن نیز به طبع کمتر خواهد شد. چنین شرایطی باعث میشود فشار زیادی به عضلات پشتی پا وارد گردد و در پی آن نیز افراد متحمل کمر درد شوند.
مناسب نبود ارتفاع اشیاء: در صورتی که ارتفاع وسایل برای جابجایی بیش از حد باشد، باعث ایجاد فشار زیاد به کمر میشود. تنها میتوان اثاثیهای را بلند کرد که در ارتفاع بین زانو و آرنج قرار گرفتهاند. در غیر این صورت باید از بالابرها، قفسه ها و سیستم های پالت گذاری استفاده نمود.
لغزنده بودن کف پوش: در هنگام جابجایی نباید سطوح و کف لغزنده و سر باشند. در غیر این صورت تعادلتان به هم خورده و در صورت افتادن هم خودتان و هم وسیلهایی که قصد جابجا کردنش را داشته بودید دچار خسارت و آسیب خواهید شد.